BEMUTATKOZÁS

 • Uradalmi kúria – iskola – diszkó – rom – szégyenfolt – szimbólum

  Vannak, akik a jó embernek tartott grófra emlékezve és tisztelegve nevezik kastélynak, a Nyíradony-Szakolykertben található, nagyjából 1830 körül épített Gencsy Kúriát.

  Vannak, akik tisztázatlan szándékkal keverik össze, a szomszédos Balkány városában álló Gencsy Kastéllyal, mely egy barokk eredetű, 770 négyzetméter hasznos alapterületű impozáns, eklektikus épület.

 • A Gencsy családról

  A Gencsy magyar nemesi család, Szatmár megyei Gencshelységből származik, nyíradonyi Kúriájuk 1830 körül építették klasszicista stílusban.
  A gróf Károlyi családtól vásárolták a mai Szakolykertet, amely települést hol Szakolyhoz, hol Nyírmihálydihoz csatoltak, ám végül Nyíradony része lett. A vételárat egy összegben fizették ki, ezért a gróf Károlyi családtól aranykulcsot kaptak. A család adományokkal segítette a római katolikus egyházat, és a települést. A Gencsy család címere ma is látható a Római Katolikus Templom és a Kúria homlokzatán is.
   
 • Nyíradony bemutatása

  Nyíradony természetföldrajzi adottságai révén szorosan a Nyírséghez, míg gazdasági, társadalmi és egyéb kapcsolatai révén inkább a tőle délre fekvő hajdú-bihari településekhez, illetve a megyeszékhelyhez kötődik. A város Hajdú-Bihar megyében Debrecentől 26 km-re található a dél-nyírségi ligetaljai tájegység szívében. Lakosainak száma megközelíti a 8 ezer főt. Közigazgatási területe az Alföld legnagyobb összefüggő erdejét, a világelső dámpopulációjáról híres Gúthi erdőt nyugatról és északról öleli körbe. Nyíradony város közigazgatása alá tartozik Aradványpuszta (6 km), Tamásipuszta (10 km) és Szakolykert, mely városrész a városközponttól mindössze 3 km-re helyezkedik el.
   
 • Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület

   A Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület (korábbi nevén Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság) 2009.01.12-én támogatási kérelmet nyújtott be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - a 137/2008.(X.18) FVM rendelet alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatás jogcímre - az „Uradalmi kúria magánszálláshelyé alakítása” és egyben a helyi védelem alatt álló épület megmentése érdekében.