Nyíradony bemutatása

Nyíradony természetföldrajzi adottságai révén szorosan a Nyírséghez, míg gazdasági, társadalmi és egyéb kapcsolatai révén inkább a tőle délre fekvő hajdú-bihari településekhez, illetve a megyeszékhelyhez kötődik. A város Hajdú-Bihar megyében Debrecentől 26 km-re található a dél-nyírségi ligetaljai tájegység szívében. Lakosainak száma megközelíti a 8 ezer főt. Közigazgatási területe az Alföld legnagyobb összefüggő erdejét, a világelső dámpopulációjáról híres Gúthi erdőt nyugatról és északról öleli körbe. Nyíradony város közigazgatása alá tartozik Aradványpuszta (6 km), Tamásipuszta (10 km) és Szakolykert, mely városrész a városközponttól mindössze 3 km-re helyezkedik el.
  Nyíradony az alkotóképesség és az egészség megőrzéséhez szükséges feltöltődés, a sport és az aktív pihenés városa. A város híres szülötte Harangi Imre aranyérmes olimpiai bajnok ökölvívó (1936. Berlin), akinek nevét viseli a város újkori szimbóluma, a 2003-ban átadott nemzetközi színvonalú rendezvénycsarnok. Sportcsarnok, uszoda és szauna, büfé, valamint fitness- és kondicionálóterem is megtalálható benne.
Nyíradony nevezetességei közé tartozik az Árpád kori Gúthi Puszta-templom romja. Nyíradony határában, a Gúthi-erdőben a XIII. században épült fel a Gutkeled nemzetség Boldogságos Szűz tiszteletére felszentelt román stílusú monostora. Az egykori egyhajós, sekrestyével ellátott templom megmaradt falrészeit keskeny ablaknyílások tagolják. A festői, ligetes környezetben álló, romjaiban is romantikus hangulatot árasztó Pusztatemplom a kirándulók kedvelt célpontja.


 

A város híres kulturális életéről is. Nyíradony sokoldalú kulturális kapcsolatot ápol a partiumi Tenkével, az újvidéki Zentával és Tornyossal, valamint testvértelepülései sorába tartozik az erdélyi Esztelnek, a németországi Nennhausen, valamint a franciaországi Montpezat de Quercy.