Turisztikai attrakciófejlesztés középpontjában a Gúthi erdő és vadvilág kincsei

2017. május 22. 

A Dél-Nyírségi Erdőspuszták és a Ligetaljai tájegység legjelentősebb rekreációs potenciálját a Gúthi erdő jelenti.
A nemzeti vagyon részét képező állami erdőket a Nyírségi Erdészeti Zrt. kezeli. A Gúthi (Gúti) üzemei terület páratlan erdő- és vadvilága a nyolcvanas évek végétől kezdődőn a fatermékeivel, majd a kilencvenes évek elejétől a vadgazdálkodásban elért eredményeivel került fel a világtérképekre.
Az első kocsányos tölgy (Quercus robur) bútorléc szállítmányok 1989-ben kerültek ki a skandináv piacokra, a fehérakác (Robinia pseudoacacia), reneszánszának időszakában, a kilencvenes évek elejétől Európa kedvenc fafajaként tetté ismertté a nyírségi tájat. 
   A tervszerű vadgazdálkodás kiugró, máig meghatározó irányt mutató teljesítményével, világhírűvé emelte a helyi dámpopuláció minőségét és nemzetgazdasági értékét. Az elejtett dámbikák trófeái a 10-es világranglista első, második és hetedik helyét foglalják el. A Gúthi az egyetlen vadászterület a világon, amelyik kétszer nyerte el a C.I.C. Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját.


A vadászati turizmus országos, illetve térségi fellendülését nem követték le a kapcsolódó és kapcsolható szolgáltatásokat biztosító beruházások, a növény-és élővilág még alig ismert kincseivel jelentős napjainkban is kiaknázható erőforrást jelentenek.
A vadállomány védelmében a megszokottnál is zártabb gazdálkodás hozadékaként az ország, illetve a térség lakossága is a televízióból ismeri a „Gúti világot”, melyet közelebb kell hozni és elérhetővé kell tenni az erdő és vadvilág értékeit szerető és nagyra értékelő nagyközönség számára.

A Gúth-Keled Közhasznú Egyesület pályázatában a térség turisztikai vonzerejének növelése széles körű, konzorciumi együttműködésen alapul.

A tervezett projekt kivitelezésével a térséget választó vendégeknek magas színvonalú és versenyképes kínálatot biztosít.
Megvalósulásával, a vadászati, kulturális és gasztronómiai szolgáltatások fejlesztésével a megyében jelentős idegenforgalmi potenciált jelentő gyógy-, lovas-, és falusi turizmus vonzereje tovább erősödik.

A térségben kiemelkedő jelentőségű a gyógy-turizmusra alapozó első nagyberuházás a Borostyán Med-Hotel építése volt, mely a minőségi szálláshelyek bővülését, welnes szolgáltatások elérését teszi lehetővé. A Harangi Imre Rendezvénycsarnok uszodai és sportszolgáltatásai az aktív turizmus erősödéséhez adják meg az alapot, valamint nagyrendezvények bonyolításához biztosítanak magas színvonalú körülményeket.
Az ország legrégebbi keskenynyomtávú vasútjának a Zsuzsi vonalának tervezett továbbfejlesztése és visszaállítása, az egykori Só-út nyomvonalán terep-kerékpár, nordic-walking és lovas túraútvonalak kiépítése, kiteljesítené a napjainkban elérhető kínálatot.
 
A területi településfejlesztésre felhasználható források (TOP) kiírásai között a turisztikai fejlesztésekre is keretet hoztak létre, mely megnyitotta a lehetőséget új attrakciók kialakítására. A Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú egyesület konzorciumi formában, Nyíradonyi székhelyű szabadidős egyesületekkel nyújtott be pályázatot.
A turisztikai attrakciófejlesztés középpontjában a Gúthi növény és vadvilág bemutatására is alkalmas 3 D-s teremmel is rendelkező látogatóközpont építése áll. A vadgazdálkodás és a természetvédelem nagyszerű szimbiózisát bemutató elemek a látogatókhoz közelebb hozzák a magyar vadászati kultúrát, de fontos, hogy az aktív pihenés világából az erdei sportolási és szabadidős tevékenységekre, a dél-nyírségi hagyományokra és kulturális értékekre, valamint a gasztronómiai kínálatra szervezett szabadtéri rendezvényekre is ráirányítja az érdeklődők figyelmét, programba szervezve bővíti az attrakciós potenciált.

A helyi idegenforgalmi és turisztikai beruházások az Ezredfordulón elfogadott térségi fejlesztési koncepció elemei, melyek tervezett, tematikus megvalósítása az ágazat gazdasági jelentőségét tovább erősíti a tájegység egész területén.
Az attrakciófejlesztések egyértelmű célja, hogy a látogatók minél több időt töltsenek a térségben, nőjön a vendégéjszakák száma, illetve az önállóan is működőképes fejlesztési elemek kapcsolhatók legyenek a megyei és régiós idegenforgalmi kínálathoz.

Az ágazatban dolgozók együttműködése nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy Nyíradony és a térségében lévő települések rekreációs potenciáljában rejlő lehetőségek választható, figyelemreméltó és értékes elemei legyenek Hajdú-Bihar megye, és a régió turisztikai és idegenforgalmi kínálatának.
Ezen a területen is új fejezet kezdődik, mely számos vállalkozásnak jelent kapcsolódási lehetőséget, javítja a foglalkoztatási helyzetet és inspirálja a befektetni szándékozókat.