Látogatóközpont építése

2017. 07.20.

Ezúton tájékoztatom a Tisztelt Érdeklődőket, hogy a Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület által 2017.05.15. napon, a TOP-1.2.1-15 kódszámú, „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című konstrukció keretében benyújtott támogatási kérelme 486.420.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, 100%-os támogatás intenzitással.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóság, mint támogató képviseletében eljáró Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága és az Egyesület megkötötték a Támogatási Szerződést, mely 2017. július 13. napon hatályba is lépett, így megkezdődött a projekt részletes műszaki-szakmai kidolgozása.

A projekt célja, hogy egy olyan attrakció jöjjön létre, amely jól illeszthető a már meglévő, a keresleti trendeknek megfelelni képes kínálathoz és olyan kiszolgáló infrastruktúra jöjjön léte, amely biztosítja a fenntartható fejlődést mind jövedelmezőségi, mind környezeti szempontból, ezáltal elősegíti a város és a térség turizmuspiaci pozíciójának erősítését.
A  Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület vezette konzorcium által megvalósítandó fejlesztés sikeréhez nagymértékben járul hozzá Nyíradony város és a térség erősödő vonzereje és a városvezetés turizmusfejlesztéssel kapcsolatos elkötelezettsége is. A projekt hatásaként növekvő vendégforgalomra, a belföldi és külföldi vendégek számának növekedésére, a szezonalitás mérséklésére, igényes, magasabb költési hajlandósággal rendelkező vendégkör részarányának javulására számíthatnak.


A fejlesztés elsődleges célcsoportja a 30-40 év közötti családosok, a 20-30 év közötti baráti társaságok és a 40-50 év közötti nők és férfiak. A fejlesztés másodlagos célcsoportját a teljes település, kistérség, és régió lakossága mellett az egyre fejlődő debreceni repülőtér átutazó külföldi utasai adják, akik a rövid üzleti célú utazásaik mellett kulturális célú szabadidős programokkal bővíthetik itt tartózkodásuk idejét, valamint a szomszédos országokból érkező vendégek.
A fejlesztés során, olyan helyi, térségi jelentőségű kulturális turisztikai vonzerővel bíró attrakció jön létre, amely a kulturális, az épített és a természeti örökség bevonásával könnyen bekapcsolható a rendelkezésre álló turisztikai kínálatba, meghatározó attrakciója lehet a térségnek.  A fejlesztés hatására a Látogatócentrum jól pozícionálható turisztikai termékként jelenhet meg a hazai és nemzetközi piacon, amely versenyképes, fenntartható, innovatív, hosszabb időtartamra szóló, tartalmas utazást jelent eltérő célcsoportok számára is.
Célunk, hogy a Látogatócentrum Kelet- Magyarország egyik kulturális központjává és turisztikai attrakciójává váljon.
A Látogatócentrum a felújított 471-es főút mentén Nyíradony Európa Park szomszédságában épül.
 
Az épületbe kialakításra kerül:
1.300 fő látogató befogadására alkalmas előadóterem
2.állandó és ideiglenes kiállítások
3.interaktív élményszoba
4.játszóház, kültéri játszótér
5.időjárás független programok: rendezvények, családi programok, vadász hagyományokra épülő kézműves foglalkozások, vadászati bemutatók, Alföldi Kéktúra bélyegzőhely
6.Konyha
7.sátor, kültéri bútorok, mobilszínpad
8.kerékpárok (kerékpárkölcsönzés)
9.parkoló
10.akadálymentes wc, is elérhető a látogatók számára.
11.Innováció: Fényerdő
 
Fényerdő
 
Egy kanadai kreatív stúdió, a Moment Factory munkatárai hozták létre a nagy népszerűségnek örvendő fényerdőt a Québec tartományban található a Gorge de Coaticook park területén. A Foresta Lumina tulajdonképpen egy látványosan megvilágított multimédiás ösvény, ahol titokzatos tájakon, zenei aláfestés kíséretében sétálhatnak a fényerdő látogatói. Különleges fényeffektekkel várják a vendégeket. Az Egyesületünk hasonló interaktív fényerdőt kíván kialakítani közvetlenül a látogató központ előtti erdőben.
 
A fenti szolgáltatások, állandó és aktuális programok úgy kerülnek kialakításra, hogy egész évben, főszezonon kívül is érdekes programokat kínáljanak. A projekt megvalósításával kialakítandó szolgáltatásokat úgy alakítottuk ki, hogy az hozzájáruljon a tartózkodási idő növeléséhez.
 
RÉSZTVEVŐK:
 
Kedvezményezett: Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület
Konzorciumi partnerek:         Ligetaljai Kerékpáros Közhasznú Egyesület
                                               Nyíradonyi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság
                                               Stílus Egylet Kulturális és Szabadidős Közhasznú Egyesület

Irányító Hatóság: Nemzetgazdasági Minisztérium (http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium)

Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága
Tervező: ETALON 2000 Ft. Trenka Zoltán tervező
Projektmenedzsment: Next Broker Consulting Kft.
PR nyilvánosság: Médiacentrum Debrecen Kft.
Kivitelező: Személye még nem került kiválasztásra
Műszaki ellenőr: Személye még nem került kiválasztásra

KAPCSOLAT:
 
Ha kérdése van, akár a fejlesztéssel általában, akár magával a létesülő Látogatóközpont szolgáltatásaival kapcsolatban, kérjük, keressen minket bizalommal!
 
Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület
Czirják Éva - projektmenedzser
Cím: 4254 Nyíradony, Szakolykert t. 87.
Telefon: +36 (30) 471 7681
E-mail: egyesuletguthkeled@gmail.com